Att flyta i flödet eller fastna i zonen?

Spel

Jussi Palomäki, Beteendevetenskapliga fakulteten, Helsingfors universitet (Översättning Julius von Wright)
Publicerad 29 mar 2016

Det är inte alltid spelautomaternas vinster som lockar. Känslan av vara i ”zonen” – att tappa uppfattningen om tid, kropp och plats är något som lockar storspelare. Jussi Palomäki drar paralleller till känslan av att vara ha ett ”flow”, något som bland andra skickliga schackspelare kan känna. Men vilken upplevelse kan poker ge, frågar sig Palomäki?

Antropologen Natasha Dow Schüll fascinerades av spelkulturen i Las Vegas och intervjuade flera som aktivt spelade på spelautomater mellan åren 1990 och 2005. Hon märkte att vinsterna inte var det viktiga för dem som hade spelat länge, det vill säga stammisarna, utan det viktiga var att fly till en trygg spelvärld, till en zon där kropp, vardag och bekymmer glöms bort.

Att vara i den så kallade zonen har mycket gemensamt med det psykologiska begreppet ”flow”, flöde, då man helt fokuserar på en särskild handling vars utförande känns som en njutning i sig. Upplevelsen kommer oftare vart efter man bli skickligare på att till exempel spela ett instrument eller schack. Att vara i ett flöde beskrivs ofta som befriande och blir en känsla man vill uppleva på nytt och på nytt, vilket kan påverka sociala relationer.

Men överlag anses flödet vara en positiv upplevelse. Då exempelvis schackspelare vaknar upp från en känsla av flöde så känns det ofta som att de har lyckats fatta goda beslut, testat sin gränser och därmed utvecklats. För dem som spelar spelautomater så är känslan efter att ha varit i zonen däremot ofta en annan. De kan fyllas av skam, sorg, misslyckande och besvikelse över att ha förlorat mycket tid.

Poker en blandning?

Till skillnad från schack – ett spel som bygger på färdighet – och spelautomater – ett spel som bygger på tur – så är poker ett spel som blandar dessa två egenskaper. Färdighet kan ge vinster i det långa loppet, men i stunden beror utfallet ofta på tur.

Särskilt professionella pokerspelare har beskrivit känslor av att befinna sig i ett flöde. Det skulle vara intressant att undersöka hur pokerspelarnas skicklighet, upplevelser av flöde och välmående påverkar varandra. Tidigare forskning har visat att erfarna pokerspelare kan styra negativa känslor, som ilska och ångest, bättre jämfört med oerfarna spelare. Kanske skicklighet påverkar om spelaren flyter med i ett positivt flöde eller stannar i en negativ zon?

 

 

FacebookXLinkedInEmailPrint